5 Trends voor Videostrategie in 2021

Livestream Teams
Online bijeenkomst GroenLinks

Terwijl veel maatschappelijke ontwikkelingen stil zijn blijven staan door de pandemie van 2020, heeft juist de ontwikkeling van videomarketing een grote boost gekregen. Wij delen 5 trends voor videostrategie in 2021 met je. Ons vooruitzicht op de inmisbare tools voor onine video in het aankomend jaar. 

Afgelopen jaar hebben we noodgedwongen op zoek moeten gaan naar andere manieren om met elkaar te verbinden. We hebben met zijn allen de potentie van online video verder geëxploreerd en ontdekt. Daarom denken wij dat deze trend zich ongeremd door zal zetten in 2021 en daarna.

Hieronder 5 trends voor videostrategie in 2021, waarvan wij verwachten dat ze in 2021 een nog grotere toeloop zullen krijgen. Trends waar je als bedrijf serieus naar zou moeten kijken binnen je marketing- en videostrategie.

#1. Livestreaming

Livestreaming heeft misschien wel de grootste ontwikkeling meegemaakt onder de video marketing door de beperkingen die door de lockdown ontstonden. Vergaderingen, bruiloften, kerkbijeenkomsten, zelfs uitvaarten, maar ook evenementen als festival en beurzen, het moest allemaal worden afgelast of beperkt.

Gelukkig kent ons land een goede online infrastructuur, waardoor bedrijven zoals Media Spark een professionele oplossing konden bieden voor deze bijeenkomsten en evenementen. Een bijeenkomst online organiseren via bijvoorbeeld Teams of Zoom, een interactieve webinar of boeklezing via YouTube, of een muziekfestival met een online kaartverkoop en online publiek.

Livestreaming vergroot niet alleen het bereik, maar bespaart ook reistijd en kosten van een fysieke aanwezigheid. Met zijn vele vormen is het daarmee een belangrijke invulling en aanvulling op bijeenkomsten en evenementen die normaliter fysiek plaatsvinden. We denken daarom dat deze trend zich verder ontwikkelt in 2021 en niet meer weg te denken zal zijn in de toekomst. Wil je meer informatie over hoe wij livestreaming aanpakken, kijk dan hier: Livestream

#2. Online learning en trainingvideo’s

Helaas hebben sportscholen hun deuren moeten sluiten, maar al gauw werd er een alternatieve oplossing gevonden. Door middel van online lesprogramma’s en tutorial video’s wisten zij hun leden alsnog uitkomst te bieden. Mensen met een abonnement kunnen online verder gaan met hun sportlessen en worden daarbij in een video stap-voor-stap begeleid door een sportinstructeur.

Online learning is natuurlijk niets nieuws onder de zon, maar ook deze vorm van videomarketing heeft een sterke groei meegemaakt in het afgelopen jaar. Abonnementen op eLearning platformen worden steeds populairder. Ook hiervan verwachten wij dat dit zal zich doorzetten 2021.

#3. Influencing & social media

Dat social media groot is weten we allemaal. Dagelijks zien we het overal om ons heen en in combinatie met een sterke influencer is het een krachtige tactiek om je product of event te promoten. De mogelijkheden die het biedt om via social media advertising te plaatsen met eigen content, zorgt ervoor dat je als ondernemer de doelgroep heel precies kan bereiken. Een voorbeeld hiervan is een serie social video’s die we samen met de Atletiekunie hebben gemaakt:

Atletiekunie instagram post

On-demand platformen zoals YouTube maken een enorme vlucht, evenals  streamingdiensten als Netflix en Amazon. Bedrijven kiezen er steeds vaker voor te streamen of een hele serie te lanceren via YouTube. Het feit dat we veel thuis zitten zal dit in 2021 alleen nog maar meer doen toenemen.

Steeds meer producten of events worden d.m.v. stories of reels gepromoot. Daarbij wordt de bezoeker via een slimme funnel naar de betreffende (verkoop)pagina gebracht. We zien dit ook terug in de hoeveelheid social media video’s die wij voor onze klanten maken. Voorheen lag de nadruk op enkel een videoproductie met aanvullend een versie voor social media. Vandaag de dag wordt social media content steeds vaker als dedicated video ingezet. Verticaal filmen filmen is door het gebruik van onze smartphones vandaag de dag heel normaal geworden. Dit is vooral aangewakkerd door Instagram Stories en TikTok. 

#4. Shoppable content

Van de 5 trends voor videostrategie in 2021 zou shoppable content wel een van de grootste trends kunnen gaan worden. In het verlengde van social content zien we ook een trend ontstaan in shoppable content. Zo heeft instagram de optie toegevoegd dat je direct in de app aankopen kan doen. Dit is een trend die er al langer aan zat te komen maar die in 2021 wel eens helemaal zou kunnen doorbreken. Videos waarin iemand direct een aankoop kan doen zou het gemak om een aankoop te plaatsen nog verder vergroten. Iets wat wij thuiszitters maar graag omarmen. 

#5. Storytelling Vlog 

Een vlog voelt misschien als een product met een laagje stof, maar toch mag deze niet ontbreken in de videostrategie voor 2021. Vaak kan je een verhaal het beste vertellen door de mensen op de vloer zelf, denk aan werknemers, artiesten of sporters. Dit is in de basis spontaner dan een videoproductie en staat daardoor dichter bij de mens. Maar het maken van een vlog is niet altijd makkelijk en vanzelfsprekend. Wij merken dat er een toename is van bedrijven die hun eigen content willen filmen, maar niet goed weten waar ze rekening mee moeten houden of de opnames niet kunnen monteren. Er zijn daarbij verschillende hybride mogelijkheden waarvan gebruik kan worden gemaakt. Elk met zijn eigen voordelen en nadelen. Een vlog kan perfect werken voor een nieuwsbrief of als onderdeel van de social media strategie.

Meer dan een trend

Het is lastig alle trends en toekomstige ontwikkelingen op te schrijven. De wereld van video en marketing is een wereld in stroomversnelling. Iets wat vandaag een hit of populair is, kan morgen alweer voorbij zijn. Wij geloven in een strategie en in trends die zich in het verleden al bewezen hebben, maar passen die toe met de nieuwste technieken. Wij springen niet op iedere trend maar richten op de tools waar je daadwerkelijk wat aan hebt.

Wil je met ons brainstormen over jouw videostrategie, neem dan gerust contact met ons op!

Over Media Spark

Media Spark is een full-service videoproductiebedrijf gevestigd in Leidschendam, Nederland. Ons bureau bevindt zich aan de rand van Nederland en wij werken zowel dichtbij als wereldwijd.

Wij bieden een breed scala aan digitale marketingdiensten aan klanten in verschillende sectoren, waaronder e-commerce, B2B, televisie, overheid, non-profitorganisaties en lokale bedrijven.

Media Spark heeft een bewezen staat van dienst in het leveren van effectieve videomarketingoplossingen die de online aanwezigheid van klanten verbeteren en hun bedrijfsdoelen bereiken.

Meer over ons

Vragen? Stel ze via WhatsApp